"Laten we samen zorgen dat iedereen op school zich prettig voelt en met plezier naar school komt!"
Dat is de belangrijkste afspraak!
Om dat elke dag opnieuw te realiseren hanteren wij een aantal schoolafspraken.
Kinderen, ouders en leerkrachten gaan op een respectvolle, open manier met elkaar om.
Afwezigheid
Kinderen afmelden
Ouders melden (vóór schooltijd) telefonisch (024-3734130, via Social Schools, een briefje of mondeling hun kind af.
- Bij vaker of lang ongeoorloofd verzuim neemt de leerkracht contact op met de ouders
- Als leerlingen tijdens schooluren naar de tandarts e.d. moeten, hoort daar een briefje/telefoontje/persoonlijke mededeling bij van de ouders. Anders mogen ze niet weg!
- De conciërge registreert wie afgemeld is, gaat daarna de groepen langs en noteert wie niet op school is met reden erbij
- Bij afwezigheid van een leerling zonder melding neemt de conciërge telefonisch contact op met de ouder en noteert de bevindingen
- Bij langdurig of vaak terugkerend (ongeoorloofd) verzuim/ziekteverzuim moet de leerkracht dit melden.
- Er wordt zo nodig contact opgenomen met de afdeling leerplichtzaken van de gemeente.
Naar school
Aankomst
De poort gaat open om 08.00 uur en de fietsenkelder gaat open om 8.15 uur. Leerlingen gaan naar de speelplaats. De deuren gaan om 8.20 uur open.Leerlingen van groep 1-2-3-4 en 5 gebruiken de ingang achterin het grote schoolplein (links naast UniK), leerlingen van groep 6-7-8 nemen de ingang op het grote schoolplein na het hek, gelijk links. Leerlingen gaan zelf naar binnen, meteen door naar het eigen lokaal en in gangen en op trappen wordt rustig gelopen. Rechts van de witte streep blijven.Om 08.29 uur klinkt de schoolbel. Ouders verlaten weer rustig de school.
Binnenkomen in de groep
Brood, fruit en drinken bewaren we op de afgesproken plaats. Leerlingen gaan naar hun eigen plaats en pakken het werk (de weektaak) op.
We zeggen elkaar gedag
We wensen elkaar natuurlijk een fijne dag. Leerkrachten en onderwijsondersteunend personeel worden aangesproken met juffrouw of meneer.
Op school
Smartphones
In principe hoeven smartphones niet mee naar school genomen te worden. Als de leerkracht aangeeft ze te willen gebruiken in de les zal dat van te voren aangekondigd worden. Als telefoons toch mee naar school genomen worden, moeten ze gedurende de schooldag in tas of laatje blijven liggen. Ongevraagd mogen ze niet gebruikt worden. Maakt een kind er toch gedurende de lesdag ongevraagd gebruik van, dan kan de leerkracht het toestel innemen en bewaren tot het einde van de schooldag.
Toiletbezoek
In principe gaat niemand voor 9.30 uur en tijdens de uitleg van een les, uitgezonderd noodgevallen, zwakke blaas, etc. Kleuters zijn hiervan uitgezonderd. Leerkrachten besteden regelmatig aandacht aan: handen wassen, gebruik van het handdoekapparaat, lichten uit, kraan na gebruik dichtdraaien en spaarknop toilet.
Speelkwartier
Groep 3-4-5 gaat om 10.00 uur en om 12.15 uur een frisse neus halen, groep 6-7-8 waait om 10.15 uur en om 12.00 uur een kwartiertje uit.Leerlingen melden problemen bij de surveillerende leerkrachten. Bij slecht weer beslissen de leerkrachten over binnen blijven. De leerlingen blijven dan in het eigen lokaal bij de eigen leerkracht.
Drink-en eetpauze
Drink-en eetpauzes genieten we in het lokaal van de eigen groep. Er gaat geen eten/drinken mee naar buiten. Kinderen met vieze handen, wassen hun handen voor het eten. Tijdens het eten en drinken doen we samen een taal/rekenactiviteit (bijv. spel) of kijken we naar het Jeugdjournaal etc.
We hebben als school het streven om gezond eet- en drinkgedrag te bevorderen. Daarom mogen de kinderen om 10.00 uur alleen fruit eten. Op woensdag, donderdag en vrijdag drinken de kinderen de gehele dag alleen water. Alle kinderen krijgen hiervoor een bidon, deze bidon blijft op school. Het water mag de gehele dag gedronken worden.
Van november tot april krijgen de kinderen drie keer per week schoolfruit.
Tijdens het werk
Ieder leerplein heeft zijn eigen afspraken. Die kunnen op school worden ingezien.
Individuele hulp
De leerkracht loopt door de klas, ziet en helpt waar nodig is. Leerlingen melden zich ook door een vinger of hand op te steken, of door het aandachtblokje te gebruiken. Wanneer de leerkracht en een groepje kinderen samen aan de instructietafel bezig is, werken de andere kinderen zelfstandig door zonder anderen te storen.
Takenbord
Leerlingen kunnen hun eigen taken inzien en plannen. Het takenbord hangt duidelijk zichtbaar in ieder lokaal. Taken zijn steeds aangepast aan de groepsgrootte.
Gymnastiek en aula
We hebben op school een eigen gymzaal voor het grote werk en een speelzaal voor de kleinsten. We beschikken ook over een fijne aula, waar we elkaar allemaal kunnen treffen. Heerlijk, we hoeven alleen maar de gang door.
Lopen door de gangen naar aula/gymzaal
We lopen zoveel mogelijk in een rij én we lopen door. We praten zachtjes en zullen anderen niet storen.
Gymafspraken
Wie geen gymschoenen of gymkleding meebrengt kan niet meedoen! Die zit op de bank in de gymzaal. Da's niet zo fijn, denk aan je spullen.
Gymspullen bestaan uit gymschoenen (met je naam er in!) en een korte of lange sportbroek en een t-shirt. Het t-shirt moet de buik bedekken. We kunnen geen voeten wassen of een douche nemen. Leerlingen hangen kleding aan de kapstokhaken of leggen die op de bank.
Foto’s op school
Soms zijn er situaties waarbij ouders foto’s maken op school van b.v. een voorstelling of bij een verjaardag in de kleutergroep. Wij willen hierbij opmerken dat foto’s maken alleen is toegestaan voor eigen gebruik. Hiermee bedoelen wij dat foto’s niet op internet mogen worden gezet. Hiervoor is immers toestemming nodig van alle betrokkenen die op de foto’s staan. Filmen op school door ouders staan wij niet toe. De foto’s die door school gemaakt worden kunnen op internet gepubliceerd worden (denk aan de website). Bij de inschrijving van uw kind op school kunt u toestemming geven of uw kind wel of niet gefotografeerd mag worden.
Trakteren/verjaardagen
Jarig zijn is het leukste wat er is. In de groepen wordt hier veel aandacht aan besteed. De jarige mag trakteren. School zorgt voor het lekkers waar de kinderen op kunnen trakteren. Dit is een klein snoepje of koekje. We zingen natuurlijk wel groot. In de groep wordt er niet gesnoept (ook niet door de leerkracht), behalve als er vanwege een verjaardag getrakteerd wordt.
Hoofdluisbestrijding
Hoofdluis is op alle scholen een regelmatig terugkerend probleem. Wij zijn van mening dat zowel school als ouders samen verantwoordelijkheid dragen voor de bestrijding van hoofdluis. Het is de verantwoordelijkheid van de school een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, waardoor de verspreiding van hoofdluis zoveel mogelijk wordt beperkt. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de kinderen te controleren op hoofdluis en zo nodig te behandelen. Om het hoofdluisprobleem onder controle te houden is op onze school gekozen voor een systematische aanpak. We hebben een ouderwerkgroep die op vaste tijdstippen, direct na de schoolvakanties, alle leerlingen controleert. Ook kan de werkgroep extra ingeschakeld worden in periodes dat het hoofdluisprobleem weer wat actiever is. Wanneer er hoofdluis bij uw kind wordt geconstateerd, zal dit niet aan het kind zelf meegedeeld worden, maar zal de groepsleerkracht van uw kind telefonisch contact met u opnemen.