Ouders zijn voor ons zeer belangrijk. Natuurlijk omdat u het onderwijs aan uw kind aan ons toevertrouwt maar ook omdat u uw kind het beste kent. Die informatie van u is voor ons heel erg belangrijk. Ouders en leerkrachten zijn beiden bezig met het opvoeden van kinderen. Daarin kunnen zij elkaar aanvullen. Het is van groot belang dat ouders op de hoogte zijn van de werkwijze van de school en dat zij achter deze werkwijze kunnen staan.
In gesprek, over en weer
Om dit belang te benadrukken hebben wij door het jaar heen drie momenten waarop wij uitgebreider met u als ouder over uw kind in gesprek gaan. In het najaar, september/oktober, willen wij enerzijds graag van u horen hoe u over uw kind denkt, hoe zit het in zijn of haar vel, welke verwachtingen zijn er. Anderzijds is dat voor de leerkracht het moment u te informeren over hoe uw kind het op school doet.
Dit eerste gesprek noemen we dan ook het keer-om-gesprek. In dit gesprek van 15 minuten worden ouders / verzorgers uitgenodigd om informatie aan de leerkracht over hun kind te geven, zodat de leerkracht nog beter aan kan sluiten bij de behoeften van de individuele leerling. Vooraf krijgt u een (korte)vragenlijst zodat u de kans krijgt zich voor te bereiden. Alle ouders worden voor dit gesprek uitgenodigd met uitzondering van de ouders van leerlingen die net zijn gestart in leerplein 1. Deze ouders hebben een soortgelijk gesprek gehad tijdens de intake/warme overdracht van peutergroep naar leerplein.
In februari volgt dan het tweede gesprek, naar aanleiding van het 1e rapport dat dan meegegeven wordt. Aan het einde van het jaar volgen dan nog oudergesprekken met die ouders waarbij wij het echt noodzakelijk vinden dat er nog contact is.
In de eerste maand van het nieuwe schooljaar bieden we een ouder-informatieavond plaats. Ouders kunnen tijdens deze avond kennismaken met de leerkracht(en) en andere ouders. Zij krijgen informatie over wat er dat schooljaar in de groep aan onderwijs gegeven wordt en welke activiteiten er zijn. Tevens kunnen ouders hun vragen kwijt. Uiteraard kunt u zelf tussendoor altijd een gesprek met een leerkracht aanvragen. Een afspraak maken is dan wel zo fijn.
Medezeggenschap
De Medezeggenschapsraad (MR) praat mee over de ontwikkeling van het onderwijs op school. De MR heeft twee soorten recht: adviesrecht en instemmingsrecht. Adviesrecht houdt in dat de raad gevraagd en ongevraagd advies kan geven aan de directie van school of het Schoolbestuur over bepaalde voorgenomen besluiten zoals bij de vaststelling of wijziging van het schoolplan, de schoolorganisatie, de vakantieregeling of de besteding van de middelen van de school. De schooldirectie of het Schoolbestuur moet daar serieus op reageren.
Over een aantal zwaarwegende besluiten is de schooldirectie of het Schoolbestuur verplicht instemming te vragen aan de MR. Dit instemmingsrecht heeft bijvoorbeeld betrekking op voorgenomen besluiten t.a.v. fusie van de school met een andere school, nieuwbouw, verandering van de grondslag of de doelstelling van de school. De vergaderingen van de MR zijn openbaar, tenzij een deel van een raad hier bezwaar tegen maakt. De MR van De Zonnewende bestaat uit 4 leden. Twee leden worden gekozen door en uit de ouders en twee leden worden gekozen door en uit de leerkrachten.
Samen de handen uit de mouwen
De hulp van ouders is belangrijk. Leerkrachten en ouders proberen samen de Brede School zó in te richten dat ieder kind zich thuis voelt op school en dat het positief wordt gestimuleerd om zich zelf optimaal te ontwikkelen. In de loop van het jaar zijn er de nodige activiteiten en festiviteiten en vieringen. Bij een aantal van deze activiteiten zullen we een beroep doen op ouders om te helpen. Zonder ouderhulp zijn activiteiten haast niet te organiseren. Wij zijn u allemaal op voorhand erg dankbaar voor uw hulp!
Onze oudervereniging bestaat uit ouders die een voorttrekkersrol nemen bij het regelen/organiseren van aantal activiteiten en vieringen bij ons op school. Zij zijn de drijvende kracht van verschillende werkgroepen. De overige leden van deze werkgroepen bestaan uit enthousiaste leerkrachten en ouders die graag willen meehelpen bij activiteiten/vieringen op school. De oudervereniging komt een aantal keren per jaar bijeen om de voortgang van lopende of komende projecten te bespreken.
Klassenouders zijn klasse!
Een klassenouder is de schakel tussen de groepsleerkracht en de ouders van de kinderen uit de klas. De taak van de klassenouder is het coördineren van activiteiten in en buiten de klas, ter ondersteuning van de leerkracht. Daarnaast probeert de klassenouder zoveel mogelijk ouders te betrekken bij school, enthousiast te maken en te houden om zo de betrokkenheid van ouders te vergroten. We streven ernaar om 2 klassenouders per groep te hebben, zodat verantwoordelijkheden ook gedeeld kunnen worden.
Klassenouders worden aangesteld voor één schooljaar en mogen, indien er geen belangstelling van andere ouders/verzorgers is, dit verlengen. Een klassenouder biedt zich aan voor het gehele schooljaar en de hulp wordt gegeven op basis van vrijwilligheid en enthousiasme. Het is echter geen vrijblijvende taak en er wordt een actieve inzet verwacht.